Vejledning: Sådan tages hælblodprøven

Det er vigtigt, at hælblodprøven tages korrekt på det rigtige tidspunkt - og at den sendes til Statens Serum Institut, så snart blodpletterne er tørre. 

Vejledningen findes også som en plakat, der kan printes i A3.

Sceendump af plakaten: Vejledning til hælblodprøven på nyfødte

1. Rens barnets hæl

Det kan lette prøvetagningen, hvis barnets fod opvarmes i 3-5 minutter med en vaskeklud opvredet med 40-41 grader varmt vand.

Blodprøven skal tages 48-72 timer efter fødslen. Barnets hæl skal renses med en serviet med isopropylalkohol eller ethanol. Hælen skal være tør, inden blodprøven tages. Lad hælen lufttørre, eller tør den af med steril gaze.

Rens barnets hæl. Blodprøven skal tages 48-72 timer efter fødslen. Barnets hæl skal renses med en serviet med isopropylalkohol eller ethanol. Hælen skal være tør inden blodprøven tages. Lad hælen lufttørre eller tør den af med steril gaze

2. Stik det helt rigtige sted

Brug en lancet til at stikke med. Stikket skal foretages på en af siderne af hælen i det bløde område lige over fodsålen.

Forslag til lancetter:

  • <1000 g: Incision depth: 0.65 mm, incision length 1.40 mm
  • 1000-1500 g: Incision depth 0.85 m, length 1.75 mm
  • 1500-2500 g: Incision depth 1.0, length 2.5 mm
  • >2500 g: Incision depth 2.0, length 3.0 mm

Stik aldrig bag på hælen eller i nærheden af barnets ankelknogler.

Stik det helt rigtige sted.  Brug en lancet til at stikke med. Stikket skal foretages på en af siderne af hælen i det bløde område lige over fodsålen. Det skal være under 3 mm dybt. Stik aldrig bag på hælen eller i nærheden af barnets ankelknogler.

3. Bloddråbernes placering på filterpapiret

Den første bloddråbe tørres bort. Vent, til blodet flyder af sig selv. Hvis blodet ikke flyder af sig selv, så forsøg med en yderst let massage af området omkring indstikket.

Lad en stor bloddråbe dannes på hælen. Før forsigtigt centrum af de fortrykte cirkler på filterpapiret hen mod dråben, så den suges op.

Hvis kapillærrør anvendes til at suge blodet op, må dette ikke indeholde nogen form for tilsætning (EDTA, heparin, citrat mm).

Den første bloddråbe tørres bort. Vent til blodet flyder af sig selv. Hvis blodet ikke flyder af sig selv, så forsøg med en yderst let massage af området omkring indstikket. Lad en stor bloddråbe dannes på hælen. Før forsigtigt centrum af de fortrykte cirkler på filterpapiret hen mod dråben, så den suges op. Det er vigtigt, at:  cirklerne fyldes helt - uden dog at flyde helt ud over de grønne cirkler - papiret er gennemblødt, også på bagsiden - der ikke påføres blod i flere lag på filterpapiret

Det er vigtigt, at:

  1. cirklerne fyldes helt - uden dog at flyde helt ud over de grønne cirkler
  2. papiret er gennemblødt, også på bagsiden
  3. der ikke påføres blod i flere lag på filterpapiret. 

Den første bloddråbe tørres bort. Vent til blodet flyder af sig selv. Hvis blodet ikke flyder af sig selv, så forsøg med en yderst let massage af området omkring indstikket. Lad en stor bloddråbe dannes på hælen. Før forsigtigt centrum af de fortrykte cirkler på filterpapiret hen mod dråben, så den suges op. Det er vigtigt, at:  cirklerne fyldes helt - uden dog at flyde helt ud over de grønne cirkler - papiret er gennemblødt, også på bagsiden - der ikke påføres blod i flere lag på filterpapiret

Læs mere om korrekt og forkert prøvetagning.

Sceendump af plakaten: Eksempler på korrekt og forkert prøvetagning

4. Prøven skal tørre helt

Det er vigtigt, at blodet på filterpapiret er helt tørt, inden det sendes til SSI. Blodpletterne skal tørre ved stuetemperatur i ca. tre timer. Undgå direkte sollys og varme.

Filterpapiret må ikke fæstes til kortet med tape eller hæfteklammer. Det er kun, hvis filterpapiret sidder løst, at man skal sikre det med en papirklips. Hvis I har prøvekort, hvor filterpapiret ikke sidder ordentlig fast til kortet, bestilles nye kort.

Brug helst SSI’s særlige PKU-prøvekuvert mærket med ”Blodprøve fra nyfødte”.

Prøven skal tørre helt. Det er vigtigt, at blodet på filterpapiret er helt tørt inden det sendes til SSI. Blodpletterne skal tørre ved stuetemperatur i ca. tre timer. Undgå direkte sollys og varme. Brug helst SSI’s særlige til PKU-prøvekuvert, mærket med ”Blodprøve fra nyfødte”

5. Prøven sendes til SSI

Når blodpletterne er tørre, skal prøvekortet så hurtigt som muligt sendes til SSI. Der må ikke gå mere end to dage fra en prøve er taget, til den ankommer til SSI.

Brug helst SSI’s egen transport, som hver aften/nat kommer forbi:

  • Aalborg Universitetshospital
  • Aarhus Universitetshospital
  • Odense Universitetshospital
  • Slagelse Sygehus

Prøven sendes til SSI. Når blodpletterne er tørre, skal prøvekortet så hurtigt som muligt sendes til SSI. Der må ikke gå mere end to dage fra en prøve er taget til den ankommer til SSI. Brug helst SSI’s egen transport, som hver aften/nat kommer forbi: Aalborg Universitetshospital - Aarhus Universitetshospital - Odense Universitetshospital - Slagelse Sygehus

Hvis prøven sendes med almindelig post, så skal den sendes som Quickbrev til:

Statens Serum Institut 
PDC Bygning 85 
Artillerivej 5 
2300 København S

Prøven sendes til SSI. Hvis prøven sendes med almindelig post, så SKAL den sendes som Quickbrev til:  Statens Serum Institut PDC Bygning 85 Artillerivej 5 2300 København S

Dette må man ikke gøre ved prøvetagning:

  • Putte vaseline eller andet på hælen - den skal kun afsprittes med en serviet, da andre kemikalier kan forstyrre analyserne.
  • Hælde flydende sprit på hælen - sprit på prøven ødelægger enzymaktivitet, og barnet kan blive testet falsk positiv for en sygdom.
  • Tørre prøven i sollys eller over varme - varme og sollys kan nedbryde molekyler samt enzymer.
  • Duppe begge sider af papiret mod hælen - så ved vi ikke, hvor meget blod der er, og der kan både komme for meget og for lidt.
  • Komme blod på i flere lag - så kan der komme for meget blod på.
  • Putte filterpapiret i en plastpose, inden det kommes i kuverten – så ødelægges prøvekvaliteten.