Øget fokus på hurtig transport af PKU-kort

Det er mindst lige så vigtigt at få PKU-kortet hurtigt frem til neonatalscreeningen på Statens Serum Institut, som det er at tage prøven på det rigtige tidspunkt.

Flere af de sygdomme, der screenes for, debuterer inden for den første uge efter fødslen og kan være meget alvorlige. Det vil sige, at få dage kan være forskellen på et normalt liv eller et liv med permanente mentale eller fysiske skader eller i værste fald død.

Det er derfor vigtigt, at prøven sendes til SSI hurtigst muligt efter prøvetagning og blodet er tørret.

Vi opfordrer derfor til, at man på hvert sygehus og hos hjemmefødselsordningerne gennemgår proceduren for afsendelse af PKU-kort, således at ingen babyer tager unødig skade eller dør.

Det hurtigste er at få prøverne med SSI’s transportordning, der hver nat kører fra Aalborg Universitetshospital, Aarhus Universitetshospital, Odense Universitetshospital og Slagelse Sygehus med prøver til SSI. Sørg for, at få PKU-kortene transporteret med jeres normale sygehusbiler til et af disse sygehuse i løbet af dagen.

Hospitaler i hovedstadsområdet bør sørge for at få PKU-kortene med de sygehusbiler, der hver dag kører prøver til SSI.

Vær opmærksom på, at PKU-kortene rent faktisk kommer afsted hver dag og ikke strander i jeres post- eller logistikafdeling.

Hvis PKU-kortene sendes med posten, SKAL det være som QUICK-post, så vi har brevet dagen efter.

HUSK: Alvorlige medfødte sygdomme holder ikke weekend – så sørg også for at sende PKU-kort afsted fredag, lørdag og søndag – vi analyserer også prøver i weekenden.

Hvis I gerne vil kende transporttiden for PKU-kort fra jeres hospital, og hvordan I ligger i forhold til landsgennemsnittet, så skriv til neoscreen@ssi.dk. 

Særligt for hjemmefødselsordninger og privatpraktiserende jordmødre:
Hvis du afleverer PKU-kortet hos en praktiserende læge, så vær sikker på, at de får sendt brevene afsted hver dag. Ellers er det bedre at sende PKU-kortet som QUICK brev fra det lokale posthus